We stellen voor dat het leren over klimaatrechtvaardigheid met de Eis Nul Toolkit op de volgende manier plaats zou kunnen vinden: - door dialoog - door persoonlijk contact met lokale rebellen - gericht op het ontwikkelen van ideeën die door gemeenschappen zelf in praktijk kunnen worden gebracht We raden iedereen aan om een workshop over Eis Nul bij te wonen, maar we geven hier ook een samenvatting van de vier lenzen over klimaatrechtvaardigheid die centraal staan bij Eis Nul.
Klimaatrechtvaardigheid
Klimaatrechtvaardigheid is een proces om de levende orde van de wereld te begrijpen en te veranderen. Het vereist voortdurende actie en reflectie op twee fronten:
- rechtvaardigheid voor degenen die het meest worden getroffen door de klimaat- en ecologische crisis
- het verantwoordelijk houden van degenen die het meest hebben bijgedragen aan de klimaat- en ecologische crisis
Om betrokken te zijn bij klimaatrechtvaardigheid, stellen wij dat het belangrijk is om actie te ondernemen aan de hand van de volgende twee vragen:
- Wie wordt het meest getroffen door de klimaat- en ecologische crisis?
- Wie is het meest verantwoordelijk voor de klimaat- en ecologische crisis?
Eis Nul stelt voorop dat degenen die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaat- en ecologische crisis ook de meeste macht hebben om er iets aan te doen.
VIER LENZEN
Eis Nul biedt 4 lenzen om de belangrijkste onderwerpen van klimaatrechtvaardigheid te zien en te begrijpen. Dat zijn:
GIFTIG SYSTEEM:
Hoe is ons eeuwenoude systeem verbonden met de klimaatcrisis?
Deze lens biedt een blik op de oorzaken van CO2 emissies en ecologische schade. Door deze lens kijken we specifiek naar de rol van ongelijkheid, zowel qua rijkdom als qua aandeel in vervuiling. We staan ook stil bij verhalen over hoe grote vervuilers op de dag van vandaag verbonden zijn met de historische en systemische uitbuiting van het Globale Zuiden.
HET GEBEURT NU:
Wanneer zal de urgentie van de klimaatcrisis gevoeld worden?
Hoe wordt dit beïnvloed door welke mensen het meest geraakt worden?
Deze lens biedt een blik op het gebrek aan actie in reactie op rampen die plaatsvinden als gevolg van de klimaatcrisis, zoals ziekte, ontheemding, en conflicten in het Globale Zuiden. Het neemt in ogenschouw wat een rechtvaardig, moreel en empatisch antwoord zou kunnen zijn voor mensen buiten onze landsgrenzen.
INTERSECTIE VAN RISICO'S
Hoe zijn klimaatrisico’s verdeeld?
Deze lens helpt begrijpen dat crisissituaties vooral diegenen treffen die al te maken hebben met vormen van onrechtvaardigheid in de samenleving. Benadrukt wordt ook dat klimaatkwesties die dominante groepen in de samenleving treffen eerder leiden tot actie.
INHEEMSE STEMMEN:
Hoe ziet het eruit om in balans te leven met de planeet?
Hoe kunnen we het recht op zelf-beschikking van inheemse volkeren ondersteunen?
Deze lens stelt inheemse gemeenschappen centraal. Deze gemeenschappen spelen een belangrijke rol in het beschermen van wereldwijde bossen, koolstofvoorraden en biomassa. Ze beschikken ook over strategieën en manieren van omgaan met de levende wereld die zouden moeten worden beschermd en waarnaar zou moeten worden geluisterd.